Zirai Don, Bal Üretimini Vurdu

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı: Zirai Don Arıcılara Büyük Zarar Verdi

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, zirai donun arıcıları olumsuz etkilediğini belirterek, bal üretiminin bu yıl geçen seneye göre çok daha düşük olacağını ifade etti.

Şahin, yaptığı açıklamada, ülkenin birçok bölgesinde görülen zirai donun tarım sektöründe ciddi sorunlara neden olduğunu vurgulayarak, bahçelerde elma, şeftali, kayısı, kiraz, vişne gibi meyveleri, doğadaki otları ve kır çiçeklerini yok ettiğini belirtti.

Kır çiçekleri ve meyve çiçeklerinin zarar görmesinin ardından arıcıların iş yapacakları bir ortamın kalmadığını söyleyen Şahin, “Meyvecilik sektörü zarar gördüğünde biz de zarar görüyoruz. Biz tarımsal üretimin temelini oluşturuyoruz. Ancak şu anda emek verilecek bir alan kalmadı, tarım sektörü büyük zarar gördü. Arıların çalışabileceği bir doğa alanı dahi kalmadı.” dedi.

Arıların önemine dikkat çeken Şahin, arıcılığın tarım sektörünü güçlendiren ve katma değer sağlayan bir faaliyet olduğunu ifade ederek, arıların döllenme ve verim açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Arıların zarar gördüğüne ve durumun vahim olduğuna vurgu yapan Şahin, “Arılarımız gelişmediği için üçüncü ya da dördüncü çiçekler olsa bile bal alamayacağız. Arılarımız gelişseydi, daha fazla bal üretebilirdik. Ancak şu anda ciddi kayıplar yaşadık. Orta Anadolu’da bulunan arılarımızda büyük zararlar meydana geldi. Kırıkkale’deki arıların yüzde 80’i zarar gördü. Bu zararlar dengesiz hava koşullarından kaynaklandı. Geçmiş yıllarda arıcılarımıza kovan başına şeker yardımı yapılıyordu, ancak bu yıl hiçbir destek alamadık. Arıcılarımız perişan durumda.” dedi.

“Bal Üretiminde Ciddi Kayıplar Olacak”

Meyve üreticilerinin durumunun kötü olduğunu ancak arıcılarda durumun çok daha kötü olduğunu söyleyen Şahin, “Geleceğe yönelik planlar yapamıyoruz. Türkiye’nin ortalama bal üretimi yıllarca 115 bin ton civarındaydı. Geçen yıl 80 bin ton civarında bal üretimi gerçekleşti ve bu miktar kendi ihtiyacımızı karşıladı. Ancak 2025 yılı için bir öngörüde bulunmak şu an mümkün değil. Ülkemizde üretilen balın yüzde 35-40’ı çam balıdır ve bu bal, Ege ve Akdeniz bölgesindeki çam ormanlarından elde edilir. İklim değişiklikleri büyük sorun teşkil ediyor. Temmuz ayında sıcaklar artarsa bal üretimi olumsuz etkilenecektir. Arıcılarımız sürekli arılarının durumuna dikkat etmeli, yavru üretimine önem vermelidir. Bu yıl 80 bin ton bal üretimi hedefine ulaşmak oldukça zor görünüyor. Maalesef ciddi kayıplarla karşı karşıyayız.” – BURSA

Related Posts

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Bu kez nektarin el yaktı: Tanesi kirazın 5 katı fiyatına!

Emekli ve memur temmuz ayında aldığı düşük zamma isyan ederken zam haberinin ardından akaryakıt ve gıda fiyatı uçuşa geçti. Vatandaşların önceden kilolarca aldığı meyve sebze artık tane işi satılıyor. Nektarinin fiyatını gören ise bir daha bakıyor.

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde tarifeler değişti

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin liradan 250 bin liraya yükseltildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir