Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Ses Telleri Sağlığına Dikkat!

Ses oluşumunun ana sorumlusu olan ses telleri, çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, nodül, polip, felç, ödem, kanser öncesi lezyonlar gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini belirtiyor. Bu tür rahatsızlıkların bir kısmı cerrahi müdahale gerektirmezken, ses hijyeni ve terapisiyle tedavi edilebilir. Günlük hayatta su tüketimi, bağırmaktan kaçınma gibi basit alışkanlıklar, ses tellerinin sağlığı için önemlidir.

KBB Hekimine Başvurun!

Ses terapisi, ses ve konuşma patologları tarafından gerçekleştirilen cerrahi dışı bir tedavi yöntemidir. Prof. Dr. Erkul, ses terapisi sürecinde hastalara ses hijyeni konusunda bilgi verildiğini ve çeşitli egzersizlerin öğretildiğini belirtiyor. Ses terapisinin yanı sıra öğretmen, müezzin, avukat gibi sesini sıkça kullanan meslek grupları, ses hijyenine özen göstermeli ve şikâyet durumunda vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurmalıdır.

Ses Teli Problemleri ve Çözümleri

KBB Uzmanı, ses teli sorunlarının çözümü konusunda çeşitli bilgiler veriyor. Ses teli felçleri, polipler, sulkuslar gibi sorunlar terapiler ve cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilir. Özellikle sigara ve alkol kullanımı, kanser riskini artırabileceğinden, ses kısıklığı gibi şikayetlerde erken müdahale büyük önem taşır.

Ses Teli Sağlığı İçin Öneriler

Prof. Dr. Erkul, ses tellerinin sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken 11 önemli kuralı sıralıyor. Sesi uzun süre yüksek tonda kullanmaktan kaçınmak, boğazı nemli tutarak su tüketmek, ses tellerini dinlendirmek gibi basit adımlarla ses teli sağlığını korumak mümkündür. Bunun yanı sıra, geçmeyen ses kısıklığı gibi durumlarda mutlaka bir KBB uzmanına başvurulmalıdır.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Vücuttaki aşırı kasılmaların nedeni serebral palsi olabilir

Uzmanı uyardı: Vücuttaki aşırı kasılmaların nedeni serebral palsi olabilir

Mide sağlığınızı ertelemeyin

Hayat Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, sindirim sistemi hastalıklarının tanısında büyük önem taşıyan gastroskopi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Uzm. Dr. Çetin, mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının iç yüzeyini incelemek amacıyla uygulanan bu görüntüleme yönteminin hem tanı hem de tedavi açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Hekim randevusu almakta zorlananlar dikkat! Sağlık Bakanı Yardımcısı yöntemi paylaştı

Sağlık Bakanı Yardımcısı “Eğer doğrudan sisteme girip hekim randevusu almaya kalkıyorsa işi zor” dedi, doktor randevusu almanın kolay yöntemi anlattı.

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

Salatanın sırrı limon mu, sirke mi? Hangisi gerçekten daha sağlıklı?

Rengarenk sebzelerle hazırlanan salatalar sadece sofralarımızın değil, sağlıklı yaşamın da gözbebeği. Ancak iş tatlandırmaya geldiğinde çoğu kişi aynı ikilemin içinde buluyor kendini limon mu, sirke mi? Lezzet ve sağlık arasında kurulan bu denge, sandığınızdan daha önemli olabilir. Peki, hangisi sizin için daha doğru seçim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir