Çin, 10 yeni nükleer reaktörün inşasını onayladı: Hedef küresel liderlik




Çin, 10 yeni nükleer enerji reaktörünün inşasına onay verdi. Toplamda 200 milyar yuan (27,44 milyar dolar) maliyete sahip olması beklenen reaktörler ile var olan 5 nükleer santralin kapasitesinin arttırılması hedefleniyor.

Bu nükleer güç üniteleri, Guangxi’deki Fangchenggang, Fujian’daki Sanmen, Şandong’daki Haiyang, Çongçing’deki Xiapu ve Guangdong’daki Taishan nükleer santrallerinde inşa edilecek.

Çin Nükleer Enerji Birliği’nin Pazar günü yayımladığı yıllık bültende, Çin’in nükleer enerji mühendisliği ve inşasına yaptığı yatırımın geçen yıl rekor seviye olan 146,9 milyar yuana çıktığı belirtildi. Bültene göre, 2024 sonu itibarıyla Çin’de 60 GW’a yakın kurulu güce sahip 57 ünite faaliyette bulunuyor. Ülkede şu anda inşa halinde 33 GW kapasiteli 28 nükleer reaktör bulunuyor. Onaylanmış nükleer ünite sayısı ise 17. Bunlar tamamlandığı zaman toplam kurulu güç 113 GW’a çıkacak.

2030’a kadar nükleer enerjide liderlik hedefleniyor

Raporda, 2030’a kadar Çin’in kurulu nükleer kapasite açısından ABD’yi geçerek zirveye çıkması öngörülüyor. Çin şu anda ABD ve Fransa’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Nükleer enerji, 2024 yılında Çin’in elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini oluştururken, 2040 yılına kadar bu oranın yüzde 10’a çıkması bekleniyor.

Yenilenebilir enerji konusunda büyük atılım yapan Çin, nükleer enerji yatırımlarını arttırarak hem enerji güvenliğini sağlamayı hem de kömür üretimini azaltarak temiz enerjiye geçiş yapmayı hedefliyor.

Çin aynı zamanda nükleer santralleri için temel ana ekipmanları tamamen yerli olarak üretmeyi başardı. Geçen yıl 114 set yerli nükleer enerji ekipmanı teslim ederek 2023’teki rakamı ikiye katladı.

Related Posts

Huawei’nin bilim atağı: Hedef saatlerin daha akıllanması!

Huawei, Helsinki’de yaklaşık 1000 metrekarelik yeni bir sağlık laboratuvarının kapılarını açtı. Bu tesis, şirketin sağlık ve fitness sektöründeki küresel araştırma platformu olarak konumlandırılıyor.

Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Düşünsenize, bir yapay zeka Pokémon oynuyor. Üstelik canlı yayında. İlk başta “her şeyi kusursuz yapar” diye düşünüyorsunuz, değil mi? Ama işler öyle gelişmiyor…

Trump’ın gurur projesinde şaibe: Amerikan malı mı değil mi?

Trump Organization’ın Trump Mobile adlı telefon markası hakkında dedikodular bitmek bilmiyor. Telefonun ABD’de üretildiğini açıklyan şirket, internet sitesinden cihazın “ABD’de üretildiğine” dair tüm ifadeleri kaldırdı.

Binlerce parçaya bölünmüştü, yıllar sonra bir araya getirildi: Bu sanat eserinde tek bir şey yazıyordu

Londra’nın Southwark bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları, Roma dönemine ait olağanüstü bir keşfi gün yüzüne çıkardı. Bir zamanlar lüks bir evin duvarlarını süsleyen ve yıkım sırasında binlerce parçaya ayrılan bir fresk, 2.000 yıl sonra uzman eller tarafından yeniden bir araya getirildi.

Netflix’ten milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiren adım!

Netflix‘ten sonra benzer içeriklerle farklı dijital platformların da hayatımıza dahil olması dijital platformlar arasındaki rekabeti kızıştırdı. Netflix kullanıcılarına yeni deneyimler sunmaya devam ediyor şirket geleneksel yayıncılıkla olan …

2030 yılına dikkat çekildi: İşte bulaşıcı hastalıkları ortadan kaldıracak keşif

Bilim dünyası, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede çığır açabilecek bir gelişmeye sahne oldu. Japon araştırmacılar, tüm kan gruplarıyla uyumlu yapay kan üretmeyi başardı. Bu yenilik, sadece kan nakli alanında değil, virüs ve bakteri kaynaklı hastalıkların bulaşma riskini ortadan kaldırma potansiyeliyle de tıpta devrim yaratabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir