Uzmanı uyardı: Vücuttaki aşırı kasılmaların nedeni serebral palsi olabilir

Serebral Palsi Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Serebral palsi, her bin doğumda iki bebeği etkileyen, nörolojik bir rahatsızlıktır. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yavuz Samancı, “Serebral palsi hastalığında en çok karşılaşılan sorunlardan biri, çocukların bacaklarında meydana gelen aşırı kasılmalardır (spastisite). Bu hastalıkta beyin ve sinir sistemi kaynaklı olarak hareket kabiliyeti bozuluyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Serebral palsi, genellikle doğum öncesi, sırası veya sonrası komplikasyonlarla ilişkilidir ve hareket ile kas kontrolü bozukluklarına yol açar. Doç. Dr. Mustafa Yavuz Samancı, serebral palsili çocukların tedavisindeki cerrahi yöntemleri detaylarıyla anlattı. Doç. Dr. Samancı, “Özellikle yürüme güçlüğü çeken veya yatağa bağımlı çocuklara yönelik bu özel cerrahi teknik, fizik tedaviyle birleştiğinde hastaların yaşam kalitesinde dönüştürücü bir etki oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“Serebral Palsi Hastalığına Karşı Cerrahi Müdahaleler”

Serebral palsi hastalığında karşılaşılan sorunlardan biri de çocukların bacaklarında meydana gelen aşırı kasılmalar (spastisite) olarak belirtiliyor. Doç. Dr. Samancı, “Bu hastalıkta beyin ve sinir sistemi kaynaklı hareket kabiliyeti bozuluyor. Hafif yürüme bozukluklarından, tamamen yatağa bağımlı yaşamaya kadar farklı klinik tablolarla karşımıza çıkabiliyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Kasılmaları Azaltan Cerrahi Yöntemler”

Botulinum toksin enjeksiyonlarının ve fizik tedavinin genellikle etkili olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Samancı, “Beyinde ve omurilikteki kas hareketlerini kontrol eden mekanizmalarda oluşan bozulmayı düzeltmek amacıyla selektif dorsal rizotomi adını verdiğimiz cerrahi yöntemde bacaklardan gelen duyusal sinir liflerinde belirli oranlarda mikrokesiler yapıyoruz. Bu sayede çocuğun aşırı kasılmalarını azaltarak hareket kabiliyetini arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

“Cerrahi Müdahale Süreci ve Sonrası”

Genel anestezi altında gerçekleşen cerrahi müdahalenin bel bölgesinde küçük bir kesiyle yapıldığını belirten Doç. Dr. Samancı, “EMG (elektromiyografi) yöntemiyle sorumlu sinir liflerini tespit ediyor, bunların yaklaşık yüzde 50’sine mikro düzeyde seçici kesiler yapıyoruz. Ameliyat sonrası hastanede 5-6 gün kalış süresinin ardından hızlıca fizik tedaviye geçilerek kas hafızasının yeniden şekillenmesi sağlanır” şeklinde bilgi verdi.

“Serebral Palsi Hastalığının Nedenleri”

Serebral palsinin genellikle genetik geçişli olmadığını belirten Doç. Dr. Samancı, “Anne adayının gebelik sırasında enfeksiyon geçirmesi, erken doğum, düşük doğum ağırlığı veya doğum sırasında yaşanan oksijen yetersizliği gibi faktörler risk oluşturuyor. Ancak her çocuk bu durumdan aynı şiddette etkilenmez. Bu nedenle serebral palsi, geniş bir klinik yelpazeye sahiptir” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Mide sağlığınızı ertelemeyin

Hayat Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, sindirim sistemi hastalıklarının tanısında büyük önem taşıyan gastroskopi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Uzm. Dr. Çetin, mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının iç yüzeyini incelemek amacıyla uygulanan bu görüntüleme yönteminin hem tanı hem de tedavi açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Hekim randevusu almakta zorlananlar dikkat! Sağlık Bakanı Yardımcısı yöntemi paylaştı

Sağlık Bakanı Yardımcısı “Eğer doğrudan sisteme girip hekim randevusu almaya kalkıyorsa işi zor” dedi, doktor randevusu almanın kolay yöntemi anlattı.

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

Salatanın sırrı limon mu, sirke mi? Hangisi gerçekten daha sağlıklı?

Rengarenk sebzelerle hazırlanan salatalar sadece sofralarımızın değil, sağlıklı yaşamın da gözbebeği. Ancak iş tatlandırmaya geldiğinde çoğu kişi aynı ikilemin içinde buluyor kendini limon mu, sirke mi? Lezzet ve sağlık arasında kurulan bu denge, sandığınızdan daha önemli olabilir. Peki, hangisi sizin için daha doğru seçim?

MHRS’de randevu krizi derinleşiyor: Şikayetler patladı!

MHRS üzerinden randevu alamayan yurttaşların şikayetleri nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 53 arttı. Randevu iptalleri, sistem arızaları ve özel hastanelere yönlendirme tepkilere yol açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir