Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

İklim Değişikliği ve Enerji Dengesizliği: Bilim İnsanlarını Endişelendiren Durum

Stockholm Üniversitesi’nden meteoroloji profesörü Thorsten Mauritsen liderliğinde yapılan bilimsel bir değerlendirme, enerji dengesizliğindeki artışın nedenlerinin halen net olmadığını ortaya koydu. İlk etapta doğal değişkenlik ve El Nino gibi iklim olaylarının etkisi düşünüldü ancak dengesizliğin ısrarla artması bilim insanlarını endişelendirmeye devam ediyor.

Mauritsen, durumu “Modellemediğimiz bir şey eksik, ama ne olduğunu bilmiyoruz” diyerek özetledi ve karmaşıklığın altını çizdi. Bu artışın olası sebepleri arasında yansıtıcı yüzeylerin azalması gibi unsurlar ile deniz taşımacılığı kaynaklı aerosol miktarının düşüşü yer alıyor. Ancak net bir sebep henüz tespit edilebilmiş değil.

Bilim insanlarını endişelendiren bir diğer konu ise kritik verileri sağlayan NASA uydularının ömrünün yaklaşması. Şu anda en yüksek çözünürlükte dünya enerji dengesizliğini izleyen dört CERES uydusu aktif durumda. Fakat bu uyduların 2027 yılında tek bir Libera görevi ile değiştirilecek olması veri sürekliliğini tehdit ediyor.

Mauritsen, enerji dengesizliği ölçümlerinin iklim değişikliğini tahmin etmek için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, “Eğer bu dengesizlik devam ederse, sıcaklıkların istikrar kazanması için gereken karbon emisyon sınırımız daha da kısıtlanacaktır” açıklamasında bulundu. Enerji dengesizliğini ölçememek, adeta kör bir şekilde iklim sistemini yönetmek anlamına geliyor.

Yerden okyanus sıcaklıkları gibi verilerle bu ölçümler kısmen yapılabilmekte ancak bu verilerin yaklaşık 10 yıl gecikmeli olduğu ve düşük mekansal çözünürlüğe sahip olduğu unutulmamalıdır. Yeni fikirler geliştirilirken, mevcut finansman eksiklikleri NASA’nın uzun vadeli izleme kapasitesini tehlikeye atıyor.

Bilim insanları, dünya genelinde daha fazla gözlem imkanı ve araştırma yapılması konusunda çağrıda bulunuyor.

Related Posts

Uber’den kadınlara güvenli yolculuk: ABD’de kadın – kadın eşleşme dönemi başlıyor

Uber, kadın sürücülerin kadın yolcularla eşleşmesini sağlayan “kadın tercihleri” özelliğini ABD’de pilot uygulama olarak başlatıyor. Güvenlik odaklı bu yenilik, kadınların araç çağırma hizmetlerinde kendini daha güvende hissetmesini hedefliyor.

Yeni iPad Pro ile iki ön kamera dönemi başlıyor

Apple, alışılmış tasarım çizgisini bozmadan M5 iPad Pro’da dikkat çekici bir yenilik planlıyor. Ön yüze ikinci bir kamera eklenmesi, kullanım alışkanlıklarını yeniden şekillendirecek gibi görünüyor.

Şahika Ercümen’den 4 altın madalya

Antalya’da düzenlenen Serbest Dalış Deniz Açıksu Büyükler ve Masterlar Bireysel Türkiye Şampiyonası’nda yarışan milli sporcu Şahika Ercümen, 4 dalda altın madalya kazandı.

Nintendo, açık dünyayı Donkey Kong ile yeniden yorumluyor

Japon oyun devi Nintendo, efsanevi serilerinden Donkey Kong’u, açık dünya tasarımının sınırlarını zorlayan yepyeni bir projeyle oyuncuların karşısına çıkardı. “Donkey Kong Bananza” adlı bu yeni yapım, serbest keşif, yaratıcı çözüm üretimi ve tam …

Android’te sinsi tehlike: Kullanıcıların verilerini çalıyor

Avrupa’nın önde gelen teknoloji üniversitelerinden TU Wien’deki araştırmacılar, Android işletim sistemini hedef alan yeni bir siber saldırı yöntemini açığa çıkardı. “TapTrap” adı verilen bu yöntemle hackerlar, arka planda görünmeyen bir uygulama …

Huawei’nin bilim atağı: Hedef saatlerin daha akıllanması!

Huawei, Helsinki’de yaklaşık 1000 metrekarelik yeni bir sağlık laboratuvarının kapılarını açtı. Bu tesis, şirketin sağlık ve fitness sektöründeki küresel araştırma platformu olarak konumlandırılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir