Dünya Psikologlar Günü Açıklaması: Türkiye’de Psikologlar Görmezden Geliniyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Türkiye’de psikologların görmezden gelindiğini ve toplumun ruhsal çöküntü içinde olduğunu belirtti. Şahbaz, depremler, yoksulluk, göç, şiddet ve eşitsizlik gibi faktörlerin milyonlarca insanı ruhsal olarak zorladığını dile getirdi ve kamunun psikolog istihdamının neredeyse sıfır noktasında olduğunu vurguladı.
“13 BİN MEZUN İÇİN SADECE 30 KADRO!”
Sağlık Bakanlığı’nın 2025 yılı için duyurduğu 15 binin üzerindeki sağlık personeli alımında sadece 30 psikolog kadrosuna yer verilmesine eleştiri getiren Şahbaz, “Her yıl yaklaşık 13 bin psikoloji mezunu iş bulamazken, bu rakam akılla bağdaşmıyor” dedi.
“MESLEĞİN ÖNEMİNİN YASAL ÇERÇEVEDE YER ALMASI GEREKİYOR”
Şahbaz’ın dikkat çektiği bir diğer konu ise Türkiye’de hala psikologlar için net bir meslek yasasının bulunmaması. Şahbaz, “Psikologların mesleki haklarını düzenleyen kesin bir yasal çerçeve yok. Bu durum, lisans mezunlarını mesleksizliğe sürüklüyor ve halkı denetimsiz alanlara yönlendiriyor” şeklinde konuştu.
“RUH SAĞLIĞI KRİTİK DURUMDA”
Aksaz Şahbaz, Türkiye’de ruhsal çöküşün alarm verici boyutlara ulaştığını belirterek, antidepresan kullanımında yaşanan %75’lik artışın bu durumu yansıttığını ifade etti. Şahbaz, “Her 100 bin kişiye 222 psikolog düşen Arjantin’e karşılık Türkiye’de bu oran sadece 10-30. Ruh sağlığı ihmal edilmekte” dedi.
Mesleğini güvencesiz koşullarda yapmaya çalışan veya iş bulamayan yaklaşık 150 bin psikoloğun hak mücadelesi verdiğine dikkat çeken Şahbaz, “Kamuda istihdam hakkı, meslek yasası ve etik ilkeler çerçevesinde güvence sağlanana kadar bu mücadele sürecek” dedi.
CHP’li Şahbaz, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Bugün, etik değerlere bağlı olarak ruh sağlığı için çalışan tüm psikologların Dünya Psikologlar Günü’nü kutlarım. Ancak bu kutlama, sadece hakları verildiğinde anlam kazanacaktır.”