Arm mimarisi 40 yaşında: Günümüze kadar 250 milyar çipte yer aldı!

Arm Mimarisi: 40 Yaşında, 250 Milyar Çipte Yer Aldı

1978’de, Chris Curry ve Hermann Hauser, İngiltere Cambridge’de son derece mütevazi bir girişim olan Acorn Computers‘ı kurdu. Şirket daha sonra, her sınıfta bir bilgisayar bulunması gerektiği öngörülen bir Birleşik Krallık hükümet girişiminin parçası olan BBC Micro‘yu inşa etmek için bir sözleşme aldı. O zaman şirket için büyük bir başarı olan bu sözleşme, günümüzde akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara, veri merkezlerine ve sensörlere kadar her yerde karşımıza çıkacak olan Arm mimarisine kadar uzandı.




Arm Mimarisi: Düşük Güç Tüketimi İle Başarı

1980’lerin başlarında, iki hırslı mühendis olan Sophie Wilson ve Steve Furber 32 bitlik bir işlemci tasarlamakla görevlendirildi. Sınırlı kaynaklarla, verimli ve tasarımı basit bir işlemci mimarisi oluşturdular. İcatları olan ARM1, 1985’te 3 mikron (3000 nanometre) teknolojisinde sadece 25.000 transistör kullanılarak tamamlandı. İşlemci hızlı olmasının yanında, oldukça düşük güç tüketiyordu ve son derece verimliydi.

Arm Mimarisi: Yenilikçi Tasarım ve Gelişim




İlginçtir ki, Arm’ın düşük güç tasarımı zorunluluktan doğmuştu. İlk günlerde, Acorn pahalı seramik çip ambalajını karşılayamıyordu, bu nedenle işlemcinin daha ucuz bir plastik ambalajda çalışacak kadar verimli olması gerekiyordu. Güç tüketimini tahmin etmek için hiçbir araç bulunmadığından, mühendisler işlemciyi güvenlik payı bırakacak şekilde fazla mühendislik ile tasarladı. Bu karar, nihayetinde son derece yüksek güç verimliliğine sahip bir işlemciyle sonuçlandı ve enerji bilincine sahip tasarımlar için onlarca yıl sürecek bir standart belirledi.

Daha sonra mali zorluklar yaşayan Acorn, 1990 yılında Acorn, Apple ve VLSI Technology arasında kurulan ortak girişimle Advanced RISC Machines (ARM) adını aldı.

Arm Mimarisi: Mobil Teknolojide Devrim




Arm mimarisi için dönüm noktası Nokia 6110 oldu. Arm7TDMI işlemcisiyle güçlendirilen ilk Arm mimarili telefon, zamanının en çok satan mobil cihazlarından biri haline geldi ve Arm’ın mobil alandaki hızlı büyümesinin öncüsü oldu.

Bu başarıdan sonra Arm mimarisi adeta sıçrama yaptı. Mobil, gömülü, IoT ve uç (edge) cihazlar için fiili standart haline geldi ve bugün bulut ve veri merkezi çözümlerinde de hızla yayılmaya devam ediyor. Bugüne kadar 250 milyardan fazla Arm çekirdeği sevk edilmiş durumda. Önümüzdeki yıllarda milyarlarcası daha sevk edilecek gibi görünüyor.

Related Posts

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir