Uzmanı uyardı: Yanlış beden algısı ölüme götürebiliyor

Anoreksiya Nervoza Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Anoreksiya Nervoza, aslında zayıf olan bir kişinin kendisini kilolu hissetmesiyle ortaya çıkan ciddi bir yeme bozukluğudur. Genellikle ergenlik döneminde başlayan bu hastalık, özellikle 12-20 yaş arası genç kızlarda sıkça görülmektedir. Erkeklere göre kızlarda 7 kat daha fazla rastlanan anoreksiya, günümüzde sosyal medya ve çevresel baskılar nedeniyle yaygınlaşmaktadır.

Fiziksel ve Psikolojik Etkileri

Medicana Sivas Hastanesi’nden Uzman Psikolog Kerime Begüm Özkaya, anoreksiya hastalığını şu şekilde tanımlamaktadır: “Kişi, kendisini şişman olarak algılar ve sürekli kilo verme eğiliminde olur. Zayıf olmasına rağmen zihinsel olarak kilolu olduğunu düşünür ve bu durumu psikolojik bir takıntı haline getirir.”

Sosyal Medyanın Rolü ve Tedavi Yöntemleri

Uzman Psikolog Özkaya, anoreksiyanın hem fiziksel hem de psikolojik açıdan ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor. “Kişi, uyku problemleri, enerji kaybı ve hareket zorlukları gibi fiziksel sorunlarla karşılaşabilir. Psikolojik açıdan ise obsesif kompulsif bozukluk, depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilir.” diyerek hastalığın etkilerini açıklıyor.

Tedavi Edilmesi Gereken Bir Hastalık

Sosyal medyanın gençler üzerindeki mankenlik baskısının anoreksiya hastalığının yayılmasında rol oynadığını belirten Özkaya, “Genetik faktörlerin yanı sıra sosyal medyanın etkisi büyük.” diyor ve tedavinin önemine vurgu yapıyor. Anoreksiya tedavisi için diyetisyen, psikolog ve psikiyatrist gibi uzmanlarla işbirliği yapılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, kilo kaybı yaşayan kişilerin yüzde 30’unu aşması durumunda yatarak tedavi gerekebileceğini ve tedavi edilmediğinde hastalığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu. 

Diş beyazlatma işlemi kimlere, nasıl yapılmalı? Uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan Diş Hekimi Jale Demir, diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Doğru şekilde diş beyazlatma işlemi nasıl yapılmalı? Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi, acıtır mı? Kimlere diş beyazlatma yapılabilir? İşte uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar.

Uzmanından ebeveynlere kritik uyarı: Hayati tehlike yaratabilir!

Astım ve benzeri kronik hastalıklarla mücadele eden çocuklar için ilaçların doğru kullanımı sandığınızdan daha önemli. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ve Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, çocuklarda doğru ilaç kullanımının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir