4.500 yıl önce gömülen Perulu kadının gizemi: Saçları bile duruyor!

Peru’da Binlerce Yıllık Bir Mezar Keşfedildi

Arkeologlar, Peru’nun Lima bölgesindeki antik bir balıkçı kasabasında, seçkin bir kadına ait olduğu düşünülen bir mezarı ortaya çıkardı. Kadının cildi, saçı ve tırnakları korunmuştu ve bu durum, keşfin Peru arkeolojik kayıtlarında kolay görülmeyen, nadir bir keşif olması anlamına geliyordu.

Mezar, MÖ 3000 ila 1800’e dayanan ve bazı uzmanların Amerika’daki en eski medeniyet olduğunu düşündüğü az bilinen bir toplum olan Caral medeniyeti tarafından binlerce yıl önce kullanılmış Áspero arkeolojik alanında keşfedildi. Mezardaki kadının öldüğünde 20 ila 35 yaşları arasında olduğu düşünülüyor ve vücudu özenle karmaşık bir malzeme ağıyla sarılmış halde bulundu.

Kefeninde pamuklu kumaşlar, hasır paspaslar ve And Dağları’ndaki en eski tüy sanatı örneklerinden biri olan makav tüyleriyle işlenmiş bir panel vardı ve hepsi bitki lifleri demetleri üzerine bir ağ şeklinde hassas bir şekilde yerleştirilmişti. Bu da kadının bölgenin soylularından biri olduğunu gösteriyor. Ayrıca, gösterişli bir başlık da giymişti ve tüm bunlar 4.500 yıldır çok iyi korunmuş.

Caral uygarlığının teknolojik ilerlemelerinin bir kanıtı olan etkileyici nakışların yanı sıra, ekip kadının dinlenme yerini süsleyen zengin mezar eşyaları da buldu. Saz sepetler, incelikle süslenmiş bir iğne, bir Amazon salyangoz kabuğu, yeşil ve kahverengi boncuklarla işlenmiş bir tukan gagası, yünlü kumaşlar, bir balık ağı, dokuma aletleri ve tuhaf bir şekilde yaklaşık 30 tatlı patates, mezar odasının alt kısmına dağılmış buluntular arasındaydı.

Keşfin ilginç bir noktası da bu kazıların yapıldığı alanın, uzun yıllar boyunca modern dönemin çöplüğü olarak kullanılmasıydı. Modern çağın insanları, bu antik mezarların bulunduğu alanı tonlarca çöple doldurmuştu.

Tüm olumsuzluklara rağmen kadının saçlarının, teninin ve yanındaki eşyaların korunmuş olması, 4.500 yıl önceki yaşama dair önemli ipuçları kazanılmasına katkı sağlayacak.

Related Posts

Huawei’nin bilim atağı: Hedef saatlerin daha akıllanması!

Huawei, Helsinki’de yaklaşık 1000 metrekarelik yeni bir sağlık laboratuvarının kapılarını açtı. Bu tesis, şirketin sağlık ve fitness sektöründeki küresel araştırma platformu olarak konumlandırılıyor.

Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Düşünsenize, bir yapay zeka Pokémon oynuyor. Üstelik canlı yayında. İlk başta “her şeyi kusursuz yapar” diye düşünüyorsunuz, değil mi? Ama işler öyle gelişmiyor…

Trump’ın gurur projesinde şaibe: Amerikan malı mı değil mi?

Trump Organization’ın Trump Mobile adlı telefon markası hakkında dedikodular bitmek bilmiyor. Telefonun ABD’de üretildiğini açıklyan şirket, internet sitesinden cihazın “ABD’de üretildiğine” dair tüm ifadeleri kaldırdı.

Binlerce parçaya bölünmüştü, yıllar sonra bir araya getirildi: Bu sanat eserinde tek bir şey yazıyordu

Londra’nın Southwark bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları, Roma dönemine ait olağanüstü bir keşfi gün yüzüne çıkardı. Bir zamanlar lüks bir evin duvarlarını süsleyen ve yıkım sırasında binlerce parçaya ayrılan bir fresk, 2.000 yıl sonra uzman eller tarafından yeniden bir araya getirildi.

Netflix’ten milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiren adım!

Netflix‘ten sonra benzer içeriklerle farklı dijital platformların da hayatımıza dahil olması dijital platformlar arasındaki rekabeti kızıştırdı. Netflix kullanıcılarına yeni deneyimler sunmaya devam ediyor şirket geleneksel yayıncılıkla olan …

2030 yılına dikkat çekildi: İşte bulaşıcı hastalıkları ortadan kaldıracak keşif

Bilim dünyası, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede çığır açabilecek bir gelişmeye sahne oldu. Japon araştırmacılar, tüm kan gruplarıyla uyumlu yapay kan üretmeyi başardı. Bu yenilik, sadece kan nakli alanında değil, virüs ve bakteri kaynaklı hastalıkların bulaşma riskini ortadan kaldırma potansiyeliyle de tıpta devrim yaratabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir